Vänster spalt

Hämeenlinnan Pohjola-Norden ry.
Pohjola-Norden i Tavastehus rf.

Matka Uppsalaan 7.–9.9.2018

Hallitus on päättänyt tehdä omatoimintapainotteisen matkan Uppsalaan siten, että yhdistys on varannut Fyrishovista 2 mökkiä kahdeksi yöksi ajaksi perjantai 7.9. ja päättyen sunnuntaihin 9.9.2018. Kummassakin mökissä on 4 vuodetta ja lisäksi pedattava sohva. Hintaan kuuluu sisäänpääsy viereiseen uimahalliin. Liinavaatteet eikä loppusiivous kuulu hintaan. Fyrsishofin mökkikylä sijaitsee noin kilometrin päässä Upsalan keskustasta pohjoiseen.

 

Pääkohde matkalla on lauantain 8.9. Kulturnatten, joka on iso paikallinen tapahtuma, jonka aikana keskusta on täynnä tapahtumia ja väkeä. Ohjelma on nyt julkaistu ja katsottavissa sivulla https://www.kulturnattenuppsala.se/.

 

Uppsalan Norden-yhdistys järjestää meille yhteistä ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina, mutta pääosin jokainen päättää itse ohjelmastaan. Ohjelmassa on yhteinen illallinen ja brunssi sekä museojuna Lennakatten sekä tutustuminen Upsalaan kuuluun tuomiokirkkoon.

 

Yhdistys ei maksa muita kuluja kuin yllä mainitun majoituksen, joten jokainen maksaa itse lentoliput Arlandaan ja takaisin (noin 100 euroa) tai laivaliput sekä liikkumisen julkisella liikenteellä tai taksilla. Myös muu majoittuminen tulee kustantaa itse.

 

Uppsalalaiset halusivat myös kertoa, että kaupungilla on erittäin paljon tungosta, jolloin kaupungilla liikkuessa tulisi kyseisenä viikonloppuna olla niin sanotusti hyväjalkainen, sillä liikkuminen tapahtuu väentungoksessa ja kokonaan jalan.

 

Jos olet kiinnostunut lähtemään tähän tapahtumaan, ota yhteyttä pikaisesti joko soittamalla tai tekstiviestillä numeroon 0400 21 67 67 sähköpostilla arto.vuollet@outlook.com. Tulen olemaan itse Uppsalassa perjantai-illasta sunnuntai-iltaan.

 

Syksyn muusta ohjelmasta ilmoitetaan syyskuun alussa erillisellä sähköpostilla tai kirjeellä.

 

Yhdistyksemme kevätkokous pidettiin keskiviikkona 28.3. klo 18 Café Laurellissa, Sibeliuksenkatu 7, Hämeenlinna.

Esillä oli sääntömääräiset asiat sekä sekä yhden hallituksen jäsenen valinta paikastaan luopuneen tilalle. Kokousesitelmässä Emmi Lainpelto kertoo Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton toiminnasta.

Yhdistyksen matka Upsalan Kulturnatten-tapahtuman 7.-7.9. on suunnitteilla.

Kevätretki Tampereelle on toistaiseksi peruttu sopivan tapahtuman puuttuessa.

 

Vuoden 2017 tapahtumat

Kevätkokous pidettiin 8.3.

Huhtikuu: lauantaina 22.4. klo 15 oli tapaaminen Museo Skogsterissa, Raatihuoneenkatu 8. Katsottiin yhdessä alakerran ilmainen näyttely ”Ooh, Hämeenlinna” ja vajaan puolentunnin mittaisen multivisio-esityksen Hämeenlinnasta ruotsiksi.

Toukokuu: sunnuntaina 21.5. oli ulkoilupäivä Janakkalan Laurinmäkeen ja Hakoisten linnavuorelle. Teimme 4 km kävelylenkin uhrilehdon ja Pyhän Laurin lähteen kautta Määkynmäen näköalapaikalle, jossa piknik, ja takaisin torpparimuseon ja juoksuhautojen kautta. ohjelmassa oli lisäksi Hakoisten linnanvuori. Katso uusi rekonstruktio siitä, miltä linnavuori näytti 1200-luvulla: https://www.youtube.com/watch?v=tlTaEKy5uP4

Kesäkuu: Hämeenlinnan yhdistyksellä ei ollut toimintaa, mutta ystävyyskaupungeissa tapahtui. Esimerkiksi vuotuinen Viking Festival Hafnarfjorðurissa ja juhannuksen Sankt Hans Fest Frederiksbergissä 23.6.

Heinäkuu: 3.–8.7. oli  pohjoismainen kesäleiri 11–14-vuotiaille pohjoismaisille nuorille Hillerødin leirikoulukeskuksessa.

 

Elokuu: Yhdistyksemme oli mukana Hämeen keskiaikamarkkinoilla 19.–20.8. ja onnistuneella osastolla.

Syyskuu: Olimme sadonkorjuujuhlissa Ahvenanmaalla.22.–24.9.

Pohjoismainen tapaaminen Hämeenlinnassa 30.9. - 2.10.2017. Saimme vieraita Upsalasta.

Lokakuu: Pohjoismaisia elokuvia, ei varsinaista toimintaa.

Marraskuu: Pohjoismainen kirjastoviikko tiistaina 14.11. klo 18. Yhdistyksen edustajat Kari Jalonen ja Päivi Pennanen-Mäkinen lukivat suomeksi ja ruotsiksi Kjell Westön kirjasta Rikinkeltainen taivas - Den svavelgula himlen.

Yhdistyksen syyskokous pidettiin keskiviikkona 22.11.2017. Kokousesitelmässä Kari Jalonen kertoi Kalmarin unionista. Yhdistyksen hallitukseen ei tullut muutoksia, eli vuoden 2017 hallitus jatkaa myös vuonna 2018.

Joulukuu: osallistuttiin Hämeenlinnan Lucia-juhlaan 13.12. Hämeenlinna torilla. Sen jälkeen oli vuooorssa kauneimmat joululaulut ruotsiksi Hämeenlinna kirkossa.  Hämeenlinnan evl. seurakunta järjesti ruotsinkieliseen jouluaaton hartauden, johon osa jäseneistä perinteiseti osallistui.

 

 

Höger spalt

Tervetuloa mukaan - välkommen med!

 

Yhteystiedot/kontaktuppgifter

Puheenjohtaja/ordförande Arto Vuollet
arto.vuollet(at)outlook.com, puh./tel. 0400 21 67 67

Varapuheenjohtaja/vice ordförande Mona-Anitta Riihimäki
mona.riihimaki(at)gmail.com

Sihteeri/sekreterare Emmi Lainpelto

Taloudenhoitaja/kassör Kirsi Spelman
kirsi.spelman(at)elisanet.fi

Jäsen/styrelsemedlem Sari Rautio
sari.rautio(at)hameenlinna.fi

Kouluyhteistyö/skolsamarbete Seppo Pyrhönen
puh./tel. 040 573 5267

Viestintä/kommunikation Ulla Salmi
ulla.salmi(at)hameensanomat.fi

Tapahtumat/evenemang Tiina Räisä
tiina.raisa(at)arcada.fi

Yhteydet liittoon/förbundskontakterna Kari Jalonen
koo.jalonen(at)gmail.com

(at) = @

FACEBOOKOm Tavastehus på svenska:
http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/svenska/
Sidan innehåller också länkar till svenskspråkig verksamhet i Tavastehus.

Verksamheten för år 2018 har inte startat än. Tillsvidare kan du läsa om vad som hände förra året i föreningen här nedanför:

Verksamhetsåret för Pohjola-Norden i Tavastehus 2017.
Sammanfattning av aktiviteter på svenska:

Januari-februari: styrelsemöten, med planering av årets aktviteter

Mars: 8.3 hölls vårmötet.

April: 22.4 kl. 15. Stadsmuséet Skogster, bl.a. multivision på svenska om Tavastehus historia, därefter fika i bar Skogster. Raatihuoneenkatu 8, Tavastehus.

Maj: 21.5 kl 15 Friluftsträff med ca 4 km lång promenad i mycket kuperad teräng med start vid St. Lars kyrka (Pyhän Laurin kirkko) i Janakkala. Laurinmäki samt Haga (forn)borg. Egna bilar och egen matsäck för picnic.

Juni: den planerade vänortsresan till Hafnarfjörður på Island är tillsvidare inställd och görs en annan gång.

Juli: Nordisk sommarläger för barn 11-14 år i Hillerød i Danmark rekommenderas. Info från förbundskansliet i Helsingfors.

 

Augusti: 18-20.8 Tavastlands medeltidsmarknad fyller 20 år. Föreningen var med och startade marknaden och nu var vi med igen.

September: Vi åkte till Åland på skördefest den 22 till den 24.9.

Vi fick gäster från Uppsala vänskapsförening med anledning av Finlands 100-årsjubileum med nordisk träff i Tavastehus 30.9 - 2.10.

Oktober: Nordiska filmer. Ej gemensama tillställningar i föreningens regi.

November: Nordiska biblioteksveckan, högläsning i stadsbibliotetket den 14.11 kl. ur Kjell Westös roman En svavelgul himmel. Höstmötet hölls den 22.11 kl. Kari Jalonen berättade Kalmarunionen som mötesföredrag. 2017 års styrelse fortsätter ävern år 2018.

December: vi deltog i Lucia-firandet den 13.12 kl. på Tavasthus torg. Tillställningen fortsäatte i Tavastehus kyrka med de vackaraste julsångerna på svenska.

Församlingen anordnade en svenskspråkig julandakt på julafton i Tavastehus kyrka. Flera medlemmar deltog tradionsenligt vid julbönen.

 

55399_t.jpg

PN-lehti / PN-tidning

Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa / Tidningen utkommer två gånger per år